Mostar

Pavarotti upozorava - Muzičkoj školi je tijesno

U Mostaru djeluju dvije glazbene škole, Glazbena škola Ivana pl. Zajca te Muzička škola I. i II. stupnja koja je smještena u Pavarottiju, gdje je već odavno izražen problem kapaciteta.
Kultura / Glazba | 29. 05. 2023. u 12:50 A. Zadro | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kao i obično u Mostaru, puno je priče koju ne prate djela. Naime iako se više puta spominjalo kako je neophodno renovirati prostorije glazbene škole koju bi pohađali polaznici obje škole koje djeluju u Gradu Mostaru, to se još uvijek nije dogodilo.

U Mostaru djeluju dvije glazbene škole, Glazbena škola Ivana pl. Zajca te Muzička škola I. i II. stupnja koja je smještena u Pavarottiju, gdje je već odavno izražen problem kapaciteta.

6+7

Muzički centar Pavarotti u svom izvještaju koje će biti predstavljeno na idućoj sjednici Gradskog vijeća navodi kako sami nisu uspjeli planirane radionice pokrenuti jer im nedostaje prostor koji su i ove i prošle godine morali ustupiti Muzičkoj školi prvog i drugog stupnja.

''Upravo to predstavlja problem na koji Centar ukazuje već godinama. Naime, prilikom otvaranja Centra tadašnji Upravni odbor War Child-a je tadašnjem gradonačelniku dao
prijedlog da Muzička škola koja je tada bila smještena u IV O.Š. u dvije učionice, pređe u Muzički centar Pavarotti što se i desilo dok se ne renovira zgrada muzičke škole. Tom
prilikom im je dato na korištenje jedno krilo sa šest potpuno opremljenih učionica. Nažalost, Muzička škola do danas se nije vratila u svoju zgradu. Kako se povećao broj upisanih učenika tako je Muzički centar Pavarotti ustupao svoje prostorije kako bi se nastava mogla održavati'', navode u izvještaju.

Napisali su kako trenutno Muzička škola koristi pored svojih šest prostorija i sedam prostorija Centra, za koje režijske troškove plaća MC Pavarotti.

Nema prozora, ni financijskih sredstava

''Centar je kulturna ustanova koja ima svoje obveze odnosno potrebu da organizira i realizira edukativne i kulturne sadržaje, a u svojoj zgradi nema dovoljno prostora za to. Napominjemo da je MC Pavarotti ustanova koja se financira iz granta Grada Mostara i da nema osigurana sredstva za materijalne troškove, a primorana je da ih osigura u ovom slučaju i za Muzičku školu. Također, održavanje zgrade koje uključuje i održavanje kotlovnice i lifta, renoviranje, sanacije sve snosi MC Pavarotti. Troškovi sanacije zgrade koja je trenutno u lošem stanju su 2015. godine procijenjeni na milijun KM. Danas su ti troškovi puno veći. S obzirom na to da u Centru djeluju dvije javne ustanove Muzička škola I i II stupnja i Muzički centar Pavarotti, te nevladino udruženje Mostar Rock škola u izuzetno lošim uvjetima smatramo da je neophodno da Grad Mostar financijski podrži sanaciju odnosno renoviranje prostora kako bi se osigurali funkcionalni i sigurnosni uvjeti za boravak pet stotina djece i mladih kao i ostalih korisnika usluga Centra, te u ovom slučaju i prolaznika'', naveli su u svom izvještaju.

Podsjetimo, na 29. sjednici Gradskog vijeća Grada Mostara ovu temu spomenuo je i Božo Ćorić načelnik Odjela za kulturu i društvene djelatnosti Grada Mostara.

''U narednom periodu potrebno je iznaći sredstava i malo političke volje i napraviti jednu glazbenu školu'', rekao je tada Ćorić.

Podsjetimo, ranije smo pisali kako se mostarskoj Muzičkoj školi I i II stupnja potpisuje se peticija za prelazak u novu zgradu na Musali budući da su prostori Muzičkog centra Pavarotti postali neuvjetni za odvijanje nastave.

Povećan broj upisanih učenika

Ravnatelj Muzičke škole I i II stupnja Mustafa Šantić ranije je za naš portal rekao kako su se u školskoj 2022/2023. godini našli u nezavidnom položaju zbog nedostatka prostora za održavanje nastavnog procesa, a značajno se povećao broj upisanih učenika.

Prijašnjih godina su u dogovoru s direktoricom MC Pavarotti koristili njihov prostor no ove školske godine o prinuđeni održavati nastavu u uredu direktora, na recepciji i prostorijama koje koristi osoblje za održavanje zgrade Pavarotti centra što, smatra Šantić, zaista članovi radnog kolektiva i učenici nisu zaslužili.

Na upit Glazbenoj školi Ivana pl. Zajca. ''jesu li zainteresirani za prelazak u obnovljenu zgradu'' – odgovor ravnateljice Dubravke Zelenika-Miličević je bio kratak: ''Zgrada nije obnovljena''.

Podsjećamo, godine 2019. je održan zajednički koncert ove dvije škole u zgradi na Musali koja je predviđena kao zajednički prostor obje škole. Vrlo optimistično se tada govorilo o spajanju škola, ali i preduvjetima koji se trebaju ispuniti.

Foto: Fena / Muzička i Glazbena škola u Mostaru održale zajednički koncert
Kopirati
Drag cursor here to close